Økonomi
Fremtiden byder på store udsving i de globale fødevarepriser
sep. 11, 2023
Der er sket en ændring i konkursudviklingen. I 2022 var det stigende antal konkurser især drevet af byggesektoren. Særligt entreprenører havde haft svært ved at sende prisstigninger videre samtidig med at de nye ordrer i stor stil udeblev. Generelt blev virksomheders likviditet presset af større makroøkonomiske tendenser fra energipriser til inflation.
I 2023 er det i høj grad den dalende købekraft, der udgør det største likviditetspres. Det oplever Ulrik Asbjørn i hvert fald lige nu. Han er chef i Atradius’ Nordiske Special Risk Management afdeling, der håndterer virksomheder med stor krediteksponering og som er i likviditetsproblemer.
”Vi ser en øget tilgang i sager over hele linjen og sagerne er ikke længere koncentreret i én branche. Det overordnede fællestræk for de udfordrede virksomheder er pt., at de er forbrugsstyrede, altså afhængige af, at folk bruger penge,” siger Ulrik Asbjørn og tilføjer at mange af hans kolleger rundt om i Europa ser den samme udvikling for tiden.
Virksomhederne har også en anden ting til fælles. De kommer hurtigere i problemer og ofte sker det uden varsel. Ifølge Ulrik Asbjørn, ser han nu flere udfordrede virksomheder, hvis seneste regnskaber ikke har givet anledning til løftede øjenbryn.
Derudover er der tale om større virksomheder og større beløb end tidligere. Det betyder ifølge Atradius Danmarks administrerende direktør, Jesper Daugaard Faurby, at flere kunder melder om betalingsforsinkelser og at størrelsen på de udeblevne betalinger skudt i vejret.
”Helt konkret var det gennemsnitlige beløb, i de indberetninger af betalingsforsinkelser vi modtog i 2022, ca. 50% større end i 2021. Gennemsnitsbeløbet steg særligt fra sommeren 2022 og det høje niveau ser ud til at fortsætte i 2023,” siger Jesper Daugaard Faurby, adm. direktør i Atradius Danmark, der tilføjer at han ser samme tendens for skadesudbetalinger.
Dermed er der tale om en øget risiko for større konkurser, der synes at komme ud af det blå. Det vi i fagsprog kalder torpedoer. Ifølge Jesper Daugaard Faurby er det bedste værn mod de såkaldte torpedoer at være ekstra grundig i sin kreditstyring.
”Man bør ikke som kreditgiver sætte sin lid til seneste regnskab, eller være tryg ved at en virksomhed nok skal klare sig, fordi den er stor. Man skal sørge for at have en robust kreditpolitik og for at have gode samarbejdspartnere til at understøtte den,” siger Jesper og tilføjer, at selvom du ikke altid kan forudse en handelspartners insolvens, så kan du minimere risikoen for tab og sørge for, at din egen virksomhed kan modstå et potentielt tab og ved at handle hurtigt og kontakte dine kunder, så snart der er tegn på betalingsproblemer.
sep. 11, 2023
dec. 4, 2023
Abonner på Executive Brief og bliv klogere på international handel og kreditstyring