<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-MJ45R64" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Picture5

Share this article on

Sådan klarer du store rentesving uden tab på dine kunder

I en tid, hvor mange virksomheder er pressede på likviditeten, bør du være ekstra opmærksom på dine kunders betalingsevne. Her giver vores kreditchef, Toke Colding, sine bud på, hvad og hvem du bør holde øje med.

For at modarbejde inflationen hæver centralbanker verden over renterne. Men de stigende renter udgør ligesom prisstigninger også en udfordring for virksomheder, der nu skal betale mere for at vedligeholde deres gæld.

Derfor er det netop nu en god idé at undersøge, om dine kunder er klar til at håndtere højere renter.

Hos større virksomheder er det ifølge Toke Colding, der er kreditchef i Atradius Danmarks risikoafdeling, ofte relativt let at finde ud af, hvor meget stigende renter vil påvirke dem.

Mange virksomheder inkluderer nemlig følsomhedsanalyser i deres regnskaber, mens en anden stor gruppe virksomheder viser renteomkostningerne i regnskabsnoterne og du kan derved relativt let regne dig frem til, om de kan holde til rentestigninger eller om de går i minus.

Stor gæld skal give et højt afkast

Med mindre virksomheder kan det være nødvendigt enten at ringe og få supplerende oplysninger eller undersøge, hvor meget gæld de har optaget og lave et overslag på, hvor stor en ekstraregning de højere renter vil koste dem. Så kan man holde tallene op mod virksomhedens afkast.

”Det er klart, at hvis en virksomhed med høj gæld, ligger i et lavrentemiljø og kun lige performer, så kan de gå i negativ året efter, hvis ikke indtjeningen på driften forbedres,” siger Toke Colding.

Ifølge Toke finansieres vækst i en del virksomheder gennem optag af ny gæld. Det kan være en god ide når pengene er billige, men mindre godt, hvis virksomheden er et sted, hvor den ikke har råd til at finansiere de øgede renteomkostninger.

Det er ifølge Toke, en god idé at tjekke op på alle handelspartnere, men strategien om vækst gennem optag af gæld er er især udbredt blandt yngre virksomheder og man bør derfor holde særligt godt øje med nyere virksomheder.

 

Share this article on

Read more