<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-MJ45R64" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Vietnam artikel png

Share this article on

Et dynamisk marked fuld af potentiale – derfor er Vietnam attraktivt for eksportører

Vietnam nyder stor gavn af, at virksomheder flytter produktionen ud af Kina for at diversificere eller spare på lønomkostningerne. Men produktionen er ikke det eneste, der blomstrer i Vietnam, det gør forbrugerbasen også, hvilket gør det til et stadig mere interessant marked for eksportører.   

Vietnam er på vej frem i Sydøstasien og er på få årtier gået fra at have en socialistisk økonomi til en mere markedsbaseret en af slagsen. Generelt er der også meget positivt at sige om at drive forretning i landet, det har et stabilt politisk system, en konsekvent høj vækst, en stor gruppe af unge og kvalificerede arbejdere og et relativt åbent miljø for direkte udenlandske investeringer.  

Den erhvervsvenlige politik og incitamenter er unikke for regionen og er med til at underbygge tilstrømningen af udenlandsk kapital.  

Landets økonomiske udvikling er præget af en robust BNP-vækst, en stigning i direkte udenlandske investeringer (FDI) og eksportorienteret produktion.  

Vietnams strategiske placering i krydset mellem Sydøstasien og Østasien må ikke undervurderes. Det er en stor fordel for selve økonomien, men også for virksomheder, der ønsker at drage fordel af Vietnams placering nær større økonomier og gøre brug af landets placering som en voksende aktør i regionale og globale forsyningskæder.  

Open for business 

De Vietnamesiske politikere har gentagne gange forpligtet sig til at fremme erhvervsmiljøet gennem en proaktiv tilgang til reformer og implementering af politikker. Regeringen har taget initiativer til at strømline bureaukratiske processer, reducere bureaukratiet og generelt gøre det lettere at drive forretning.  

Samtidig har Vietnam været engageret i handelsaftaler, som har løftet landets status som global handelspartner. Aftaler som The Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP) og EU-Vietnam Trade Agreement (EVFTA) har gjort det nemmere at få adgang til markedet og skabt gunstige betingelser for internationale virksomheder. Aftalerne er et solidt grundlag for investorer, der søger langsigtet stabilitet og vækst.  

Likviditet i fokus  

På trods af en stærk BNP-vækst i 2023 står den vietnamesiske økonomi over for udfordringer i 2024 på grund af et fald i eksportordrer. Hjemmemarkedet og servicesektoren fører an i den økonomiske vækst, mens import-, eksport- og industriproduktionen er udfordret, hvilket understreger landets afhængighed af efterspørgslen på det globale marked.  

Det har presset mange virksomheders arbejdskapital, og ifølge det seneste Payment Practices Barometer (PPB) fra Atradius rapporterede 89 % af de vietnamesiske virksomheder, at likviditetsmangel var den primære årsag til forsinkede betalinger. Denne likviditetsudfordring har fremskyndet brugen af handelskreditter som finansieringskilde, idet 64 % af de adspurgte virksomheder i Atradius' PPB har benyttet sig af handel i åben regning de seneste 12 måneder.  

Indtil videre har mange vietnamesiske virksomheder forsøgt at øge salget ved at tilbyde længere kreditperioder, der overgår det traditionelle gennemsnit på 30 dage fra fakturering. Handel i åben regning er stigende, efterhånden som virksomheder udvider i udlandet og forsøger at forblive konkurrencedygtige internationalt. Men med længere kredittider følger en øget risiko for at betalingerne udebliver. Udviklingen understreger behovet for strategisk kreditstyring.  

Løbende udfordringer i en gylden fremtid  

På trods af den økonomiske vækst kæmper virksomheder i Vietnam med besværlige regler, begrænset beskyttelse af den intellektuelle ejendomsret, komplekse skattelove for virksomheder og store huller i infrastrukturen. For at navigere i disse udfordringer, kræver det strategisk planlægning og evnen til at kunne træffe datadatadrevne beslutninger.  

Da Vietnam sigter mod at blive en højindkomstnation i 2045, må virksomhederne afveje de enorme muligheder med de iboende udfordringer. Nøglen ligger i at have effektive strategier for risikostyring, en skarp kreditpolitik og holde sig ajour i et land under hastig forandring. Vietnams dynamiske marked byder på et enormt vækstpotentiale, og med den rette tilgang kan virksomheder selv vokse i dette nye økonomiske kraftcenter.  

For at hjælpe dig med at navigere på dette spændende marked har vi lavet en liste med 8 vigtige tips til virksomheder, der eksporterer til Vietnam: 8 essentielle eksporttips til Vietnam

 

 

 

Share this article on

Read more