<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-MJ45R64" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
nu-kan-du-forsikre...

Share this article on

Nu kan du handle sikkert i Ukraine

Ukrainske virksomheder har brug for danske varer, og danske virksomheder kanfordel af at etablere sig på det ukrainske marked inden krigen er ovre. Derfor er Atradiusnye mulighed for at forsikre kredithandel med ukrainske virksomheder en sejr for både Danmark og Ukraine. 

Trods fortsatte krigshandlinger er det nu igen muligt for Atradius kunder at få forsikret kredithandel i Ukraine. Det sker gennem en ordning med Danmarks Eksport- og Investeringsfond EIFO, hvor de samlede kreditrammer for løbende samhandel i første omgang er begrænset til DKK 25 mio.  

Når det er muligt, mens krigen stadig hærger, skyldes det blandt andet stor samarbejdsvilje fra ukrainske virksomheder. Ifølge Atradius´ ukrainske kreditchef, Oleksandr Utochkin, har de ukrainske virksomheder, ud over at vise stor resiliens, også i høj grad levet op til deres forpligtelser. 

“De ukrainske virksomheder har siden krigen brød ud været meget villige til at samarbejde om at finde løsninger og har forholdene taget i betragtning generelt været exceptionelt gode til at afvikle deres gæld,” siger han og tilføjer, at man samtidig bør huske, at Ukraine er et stort land, hvor virksomheder mange steder opererer uden at være direkte truet af russiske angreb.  

 

Beskeden start, masser af potentiale 
Gennem samarbejdet med EIFO kan Atradius Danmark hjælpe eksisterende kunder med at sikre nuværende handelsaktiviteter med ukrainske virksomheder.  

På trods af den begrænsede pulje, mener Atradius Danmarks adm. direktør, Jesper Daugaard Faurby, at ordningen kan spille en væsentlig rolle for danske virksomheder, der vil øge samhandlen med Ukraine. 

”Det er godt med militærstøtte og de store genopbygningsordninger, men det er også vigtigt, at vi allerede nu bevæger os tilbage mod en mere normal situation, hvor vi kan understøtte den daglige handel med Ukraine, for det er med til at understøtte Ukraines vækst og udvikling på den lange bane,” siger han og understreger, at det er en klar strategisk fordel at etablere sig på det ukrainske marked allerede inden krigen slutter. 

Der er bred enighed i de europæiske politiske kredse om, at Ukraine vil modtage massiv støtte og midler til genopbygning af landets økonomi og infrastruktur, når krigen er ovre. Nogle investeringsprojekter er allerede startet.   

 

Enorm efterspørgsel 
Inden for en række brancher behøver man heller ikke vente til krigen er forbi for at indfri eksportpotentialet i Ukraine. Ifølge Atradius ukrainske kreditchef, Oleksandr Utochkin, er ordningen en kærkommen mulighed for ukrainske virksomheder, der har efterspurgt kredithandel med EU-lande siden krigens start. 

”I Ukraine er der i øjeblikket en stor efterspørgsel på alt fra dagligvarer til avancerede landbrugssystemer. Dog bliver mange ukrainske virksomheder begrænset af, at de har svært ved at finansiere deres ordrer og derfor ikke kan importere nok til at imødekomme efterspørgslen. Handel på kreditvilkår giver en ekstra likviditet, som gør det muligt for Ukrainske virksomheder at bestille flere varer,” siger han. 

Ifølge Oleksandr er der aktuelt set en stor efterspørgsel på fødevarer, kosmetik, børnetøj, byggematerialer, møbler, husholdningsmaskiner, reservedele til biler og produkter til landbrugssektoren. I forbindelse med genopbygningen vil vi desuden se en enormt stor efterspørgsel på industrielle og højteknologiske varer, ingeniør- og konsulentydelser, maskiner, instrumenter og udstyr til en bred vifte af ukrainske kommercielle og offentlige virksomheder.  

 

Share this article on

Read more