<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-MJ45R64" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
EB---Største-Risici-2024

Share this article on

Her er de største risici ved handel i 2024

Vi har netop lagt et turbulent 2023 bag os, men hvad kan vi egentlig forvente af 2024? Det vil vi i Atradius forsøge at give vores bud på. 

Trods krig, rentestigninger og protektionisme var den globale økonomi relativt modstandsdygtig i 2023. Konkurstallene steg verden over, men ikke i samme omfang som vi i Atradius havde frygtet. 

Med undtagelse af inflationen, der er tøjlet på de fleste markeder, så står verdensøkonomien i 2024 over for mange af de samme udfordringer, som den gjorde for et år siden. Krig, protektionisme og en mulig recession på flere store markeder. En af de helt store ubekendte, når det kommer til kreditrisiko, er rentestigningernes fulde effekt, der rammer højt gearede virksomheder, købekraften og efterspørgslen. 

Desuden kigger vi fortsat ind i et tiltagende komplekst verdensmarked, med flere store ubekendte og igangværende konflikter, der hurtigt kan eskalere eller tage nye former. Som vores nordiske kreditdirektør Michael Sindberg siger det. 

“Det er kun blevet sværere at manøvrere med den stigende usikkerhed vi ser verden over, og i 2024 er det derfor ikke længere nok at kigge i sine kunders regnskaber, hvis man vil undgå kredittab.” 

Derfor kigger vi i denne artikel nærmere på de risici, du skal tage dig i agt for, hvis du vil minimere dine tab i det kommende år. Vi gennemgår de mest risikofyldte brancher og vil give vores bud på, hvilke tendenser der får størst betydning for din arbejdskapital og dit cash-flow.  

 

Europa i tomgang 
På et globalt plan forventer Atradius’ økonomer en BNP-vækst på 2,1% i 2024, hvilket er 0,4% lavere end væksten i 2023. Vi forventer dog, at særligt Europa kommer til at hænge i bremsen og at flere store økonomier som Frankrig, Holland, Spanien og Tyskland enten vil have nulvækst eller krympe i 2024. 

Især den tyske økonomi er udfordret. Landet har længe kæmpet med høje energipriser og bureaukrati, og den hæderkronede bilindustri er kommet under pres fra både USA og Kina. Hos Atradius har vi set støt stigning i indberetninger om udeblevne betalinger fra kunder, der handler med Tyskland, og i 2024 udbetalte vi flere penge i erstatninger i Tyskland, end vi gjorde før COVID-19 pandemien. 

På trods af de kedelige økonomiske forudsigelser og en stigende trend for indberetninger om udeblevne betalinger, så forventer Atradius’ tyske underwriters dog, at konkursniveauet vil stabilisere sig i 2024. Særligt virksomheder inden for detailhandlen, byggesektoren, metal- og maskinindustrien har været ramt af konkurser og forventes fortsat at blive ramt i det kommende år. 

Vi forventer kun en meget svag BNP-vækst i Storbritannien for 2024 på 0,4%. Den forbrugerdrevne økonomi er ramt af den lave købekraft, og samtidig har mange virksomheder fortsat udfordringer med at skaffe kvalificerede medarbejdere efter Brexit. 

I 2023 har der i Storbritannien været en markant stigning i konkurser, hvor særligt byggesektoren har været hårdt ramt. Andre områder, hvor Atradius har måttet udbetale flere erstatninger, er serviceindustrien, fødevarebranchen og i detailhandlen. 

Også i Storbritannien forventer vores lokale underwriters, at det ellers stigende konkursniveau vil stabilisere sig i 2024, om end på et markant forhøjet niveau. 

 

Protektionisme kan give tab 
De fleste økonomer ser protektionisme som skadeligt for verdensøkonomien, men i nogle tilfælde kan den også være en direkte årsag til udeblevne betalinger. Det gælder primært i udviklingslande, hvor økonomisk trange kår og et stigende fokus på protektionisme i 2023 flere steder fik politikere til at indføre tiltag som eksempelvis nye toldsatser på import. 

I 2023 så vi flere steder, hvor tolden er steget pludseligt og på en måde, der ikke har været bæredygtig. Vi har set eksempler, hvor der med meget kort varsel kom stigninger på 20-30% i tolden. Det har i flere tilfælde gjort det svært for lokale importvirksomheder at afsætte deres varer med fortjeneste, og dermed også at leve op til deres forpligtelser over for deres leverandører. 

Netop dette er ifølge Atradius´ Nordiske kreditdirektør, Michael Sindberg, et eksempel på, at regnskaberne ikke altid er nok, når man skal lave en kreditvurdering. 

 

“Man bør tænke geopolitisk usikkerhed ind, for det kan komme mange steder fra, hvis ens kunde eksempelvis har brudt sanktioner etc. Verden kan ændre sig hurtigt uagtet din kundes tilsyneladende gode regnskabstal og denne type tab er svære at forudse,” siger han. 

 

Byggesektoren er fortsat under pres 
Byggesektoren er fortsat under et stort pres. Ifølge Atradius Danmarks brancheekspert for bygge- og anlægssektoren, Thor Lysgaard, så er efterspørgslen faldet, og henved dobbelt så mange projekter som normalt bliver udskudt. Samtidig er materialepriserne fortsat historisk høje, og sammen med renteniveauet er det blevet svært for bygherrerne at finde forretningsmodeller, der kan få projekterne til at hænge økonomisk sammen. 

Det betyder færre igangsatte projekter, især når det kommer til boligbyggerier. Atradius har i 2023 set flere store konkurser i byggebranchen, og vi forventer at det høje konkursniveau vil fortsætte ind i 2024. 

Oftest er det tvister, materialeforsinkelser og fordyrelser, der tager livet af byggevirksomheder, men ifølge Thor Lysgaard er der også en ny trend man bør være opmærksom på. 

“På det seneste har vi set virksomheder gå konkurs, fordi de har værdisat deres projekter alt for højt. Det betyder, at millionbeløb fra den ene dag til den anden kan forsvinde ud af regnskaberne, og det skal man virkelig holde øje med,” siger han og tilføjer at der trods alt også er en positiv nyhed fra byggesektoren, nemlig, at der ikke længere er kraftige prisstigninger. 

 

Forbrugerdrevne brancher udfordret 
Selvom mange danskere på det seneste har fået lønstigninger, så er europæernes købekraft blevet kraftigt udhulet i 2023, og vi forventer, at der i 2024 fortsat vil være et pres på virksomheder i de brancher, der bliver mest påvirket af den lavere købekraft. Det gælder eksempelvis for detailhandlen, der ifølge brancheekspert inden for fødevarer, John Vinther, er under et historisk indtjeningspres. 

“Vi har aldrig før set, at de absolut største dagligvarekæder kæmper med underskud og at dem, der stadig tjener penge, har halveret overskuddet,” siger John Vinther og tilføjer, at det er et problem, fordi de for at øge indtjeningen forventeligt lægger yderligere pres på deres underleverandører. 

“Jeg har svært ved at se, hvor de store detailkæder ellers skal finde pengene. De lider under en øget rentebyrde og ikke mindst stigende lønomkostninger, og samtidig er dagligvarehandlen udfordret på at sende regningen videre til forbrugerne, uden at det rammer konkurrenceevnen i et særdeles konkurrencepræget marked,” siger han. 

I Atradius har vi allerede i 2023 set et forhøjet konkursniveau i detailhandlen, og vi forventer, at det vil fortsætte ind i 2024. Desuden ser vi, at det er blevet sværere at handle med langvarige forbrugsgoder, særligt design og premium produkter. 

Når vi kigger på investeringsgoder, så ser vi, at det særligt udfordrer de mindre aktører, når dyrere finansiering kombineres med en svag efterspørgsel. Investeringer kan ofte udskydes og ordrer annulleres, derfor er det også et område, hvor vi forventer flere konkurser i 2024. 

 

Share this article on

Read more