Økonomi, Kreditstyring
Øget risiko for nye, store konkurser i byggeriet
maj 29, 2024
Mangel på arbejdskraft, politisk ustabilitet og dalende købekraft. Problemerne har nærmest stået i kø for Storbritannien siden Brexit. I denne artikel tager vi et kig på de aktuelle handelsrisici i landet.
Det giver likviditetsproblemer for britiske virksomheder, hvor mange har haft svært ved at sende prisstigninger videre, afsætte varer fra bugnende lagre og samtidig ser stigende finansieringsomkostninger.
Samme udfordringer driller virksomheder verden over, men det er særligt problematisk i Storbritannien, hvor mange virksomheder ifølge Atradius’ britiske kreditchef, Owen Bassett, er relativt højt gearede. Desuden er der en stor forekomst af såkaldte zombievirksomheder, der udelukkende har kunnet holde sig i live fordi de kunne optage billige lån i et lavere rentemiljø. Alt dette kan direkte oversættes til øget risiko for udeblevne betalinger i 2023.
Økonomien ser ud til at vende i andet halvår af 2023 og selvom det er godt nyt, skal man fra et risikoperspektiv ikke tage glæden på forskud. Ifølge Owen Bassett, er det nemlig normalt at der sker en stigning i antallet af konkurser, når et land begynder at bevæge sig ud af en recession.
”Vi har godt nok ikke set normale omstændigheder i et stykke tid, men hvis vi fortsat ser et højrentemiljø i andet halvår af 2023, så er det meget sandsynligt at antallet af konkurser vil stige yderligere,” siger Owen Bassett.
Vi har bedt Owen Bassett om at udpege de mest risikobetonede britiske brancher for 2023. Helt generelt er det særligt brancher, der er afhængige af lavt uddannede medarbejdere og som er følsomme over for udsving i forbruget, der er udsatte.
Byggebranchen i Storbritannien har i mange år været afhængig af migrantarbejdere. Både Brexit og COVID-19 pandemien har gjort det væsentligt sværere at rekruttere byggearbejdere, og mange virksomheder mangler arbejdskraft. Derudover er byggebranchen presset af en række nye miljøkrav, hvilket er en mulighed for de virksomheder, der tilpasser sig, men kan være en trussel for dem, der ikke har midlerne til at investere i omstilling.
Sektoren har været udfordret i de sidste 15 år med en del konkurser blandt store, kendte selskaber. Det skyldes især at forbrugere er rykket online og at det ikke er alle, der har været i stand til at omstille sig. De sidste to-tre år har der dog ikke været store konkurser, hvilket har ledt til en kamp om forbrugerne, hvis købekraft i øjeblikket svinder ind.
Owen Bassett forventer, at der vil være flere virksomheder, der ikke holder året ud. Derudover har bureaukratiet, der er fulgt med Brexit gjort det mere besværligt at importere varer, hvilket kun øger presset på branchen.
Her har Brexit ramt hårdest.
Nogle fødevarer har der været decideret mangel på, fordi der har manglet ansatte til at høste eller forarbejde dem. Der har samtidig været store udfordringer med energipriser og et stigende antal konkurser det seneste år.
Underholdningsindustrien er særligt hårdt ramt af forbrugere, der spiser mindre ude og bruger færre penge på oplevelser. Ligesom de andre brancher er de også hårdt ramt af energipriserne og har problemer med rekruttering.
maj 29, 2024
apr. 1, 2023
Abonner på Executive Brief og bliv klogere på international handel og kreditstyring