<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-MJ45R64" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Risiko 2025 hero

Share this article on

Her er de største risici for virksomheder i 2025

Fra skæbnestund til jubelår. Så forskelligt bliver næste års økonomi beskrevet i overskrifterne hos danske finansmedier. Danmarks største kreditforsikringsselskab, Atradius, forsøger at kaste lys over et uforudsigeligt år ved at kigge nærmere på de største risici for virksomheder i 2025. 

Politik i form af handelskrige og geopolitisk uro kommer til at være den helt store risiko i det kommende år. Når der bliver skrevet spalte op og spalte ned om de negative konsekvenser ved handelskrige, er det blandt andet fordi en høj straftold fra den ene dag til den anden dramatisk kan ændre forretningsgrundlaget for en virksomhed med uventede konkurser som konsekvens.  

Samtidig kan handelskrige lægge en solid dæmper på verdenshandlen og den vækst rigtigt mange virksomheder i forvejen kæmper for at skabe. Hvor grel effekten af en eventuel handelskrig vil være i praksis, er dog svær at spå om, og man skal passe på ikke at male fanden på væggen og være for pessimistisk. Der er heller ikke noget der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Handelskrige kan potentielt også skabe nye muligheder på nye markeder. 

Det er helt essentielt med flere dyk i renteniveauet, for at få verdensøkonomien op i gear, men næste år er der en klar fare for, at de forventede rentesænkninger, bliver mere beskedne end først antaget, hvis toldmure puster til inflationen og hvis den amerikanske økonomi bliver ved brage derudaf. Det er et problem ifølge Atradius Danmarks adm. Direktør, Jesper Daugaard Faurby. 

“Under en handelskrig kan vi i Europa ende i et dilemma, hvor vi enten skal acceptere lav vækst, og mulig recession på flere markeder, eller risikere at inflationen stikker af igen på grund af straftold kombineret med lave renter.” siger han. 

Særligt i EU er det tiltrængt med rentesænkninger, hvor konkurrenceevnen er udfordret. Det bringer Danmark i en situation, hvor de største europæiske eksportmarkeder har problemer med lav vækst, hvilket er dårlig timing, i en tid, hvor eksporten til USA kan blive ramt af toldmure.  

billed 1 til artikelKilde: Udenrigsministeriet 

 

Hold øje med disse brancher 

Efter et par år med stigende konkurstal verden over, forventer vi hos Atradius, at der kommer mere ro på i 2025, hvor justeringen - efter et par år med ekstraordinært lave konkurser i hælene på COVID-pandemien - er ovre og vi er tilbage på et mere stabilt, om end flere steder højt konkursniveau. I Danmark forventer vi i Atradius ligeledes et mere jævnt konkursniveau, selvom der fortsat er udfordringer i flere brancher. 

Billed 2 til artikelByggesektoren har de sidste par år været plaget af konkurser, men her er der efterhånden sorteret ud i virksomhederne og dem, der er tilbage, er generelt relativt velkonsoliderede. Der er dog ekstraordinært mange tvister for tiden, hvilket kan udgøre en risiko og presse likviditeten, hvis der er tale om store voldgiftssager. Udfordringerne er samtidig begyndt at brede sig fra byggeriet til dem, der sælger og producerer byggematerialer. Med mulige rentefald og genindførsel af et håndværkerfradrag, ser det ud til godt at kunne vende i sommeren 2025, hvor branchen forhåbentligt får et tiltrængt løft. 

Inden for detail og salg af langvarige forbrugsgoder, forventer vi fortsat problemer med butiksdød, særligt som følge af nye forbrugsvaner, der udfordrer mange der arbejder med tekstiler og børneudstyr.  

“Forbrugsmønstrene er blevet mere fragmenterede og groft sagt er der dem der køber mindre eller mere brugt og så dem der handler løs på onlineplatformene. F.eks. er unge forældre blevet mere tilbøjelige til at købe genbrug, hvilket ændrer dynamikkerne i detailsektoren, især inden for børnetøj,” siger Jesper Daugaard Faurby og tilføjer, at han forventer at denne trend vil fortsætte næste år. 

De fleste har opdaget at priserne er steget markant i supermarkederne de seneste par år, og den dårlige nyhed er, at fødevareproducenterne for tiden oplever det man kan kalde for anden bølge af inflationen. Det betyder at de har øgede omkostninger til lønninger, emballage og særligt finansiering. Samtidig er detailkæderne i hård intern kamp og meget lidt villige til at acceptere yderligere prisstigninger. Det presser mange producenter på indtjeningen. På de oversøiske markeder, oplever vi afdæmpet efterspørgsel og stigende indberetninger om betalingsforsinkelser. Vi forventer øget risiko for pludselige toldmure på fjerne eksportmarkeder, som desværre kun  forværrer  usikkerheden i markedet. 

“Vi forventer flere konkurser blandt særligt sydeuropæiske fødevarevirksomheder i 2025 og ser samtidig en høj risiko på oversøiske markeder på grund af risikoen for handelskrige,” siger Jesper Daugaard Faurby. 

Sidst men ikke mindst, vil der også næste år være udfordringer for virksomheder, der enten beskæftiger sig med eller er påvirket af den grønne omstilling. På den ene side står grønne virksomheder over for en masse store investeringer og muligheder, men mange projekter og løsninger er omgivet af usikkerhed. Blandt dem, der er påvirket af den grønne omstilling, står særligt underleverandører til bilbranchen i Europa i en meget udfordrende situation, dels er der færre dele at producere til elbiler og dels har de europæiske bilproducenterne svært ved at følge med deres amerikanske og kinesiske konkurrenter. 

“Den grønne omstilling er i gang, men Europa halter bagefter USA og Kina på grund af manglende infrastruktur og støtteordninger,” siger Jesper Daugaard Faurby. 

 

Strategier til uforudsigelige tider 

Når det er svært at forudsige fremtiden, er der flere strategier man kan gøre brug af for at minimere risikoen for tab, uden at gå på kompromis med vækstambitionerne. 

Ifølge Jesper Daugaard Faurby er det et godt sted at starte at sikre kontrollen med kreditprocessen, for at sikre at man har nogle robuste processer, der kan stå imod usikre tider. Kreditpolitik og beslutninger bør samtidig bakkes op af solide data. 

“Øget fokus på data er vigtigt i 2025. Det bør handle om rigtige data, ikke følelser og holdninger til hvem vi kender, og hvordan de plejer at opføre sig, når vi lægger fremtidens kreditpolitik” siger han. 

Sikring af langsigtet finansiering er ifølge Jesper Daugaard Faurby også blevet mere vigtigt, da bankerne stiller højere krav til debitorer.  

“De seneste rundspørger vi har kigget på, viser, at bankerne forventer at stramme deres kreditpolitik. De har allerede strammet, og jeg forventer ikke, at der bliver lempet yderligere lige foreløbigt,” siger han.  

2025 er også et godt år at gentænkte sine eksportmarkeder.  Det er ikke noget, man gør fra den ene dag til den anden, men i og med, at mange af de udfordringer, Atradius ser, er strukturelle, og ikke noget, der løser sig på den korte bane, så er det vigtigt at overveje, hvilke markeder, man skal satse på i fremtiden.  

“Det er vigtigt som virksomhed at overveje nye markeder, der kan balancere risikoen fra de traditionelle markeder, der i stigende grad bliver udfordrede,” siger Jesper Daugaard Faurby. 

Det sidste man bør overveje, er at gøre mere ud af at sikre aktiver for at gøre virksomheden mere robust. Men aktiver kan også være en kilde til finansiering, fordi vores aktiver skaber sikkerhed for vores finansieringspartnere.  

“Vi ser i hvert fald en tendens til, at flere virksomheder bruger deres udstående som et aktiv, der skal understøtte deres finansiering,” siger Jesper Daugaard Faurby 

Share this article on

Read more