Blog

Øget risiko for nye, store konkurser i byggeriet

Skrevet af Lasse Henriksen | maj 29, 2024

Byggesektoren er fortsat primus motor for konkursudviklingen i Danmark i 2024, og der er en markant risiko for flere af de større konkurser, som vi allerede har set nogle stykker af i år. Så enkelt er budskabet fra Danmarks største kreditforsikringsselskab, Atradius.  

”Man kommer efter et par år med prisstigninger, der har udmagret byggevirksomheder, så de ikke har så meget at stå imod med. Samtidig står vi nu i en situation, hvor efterspørgslen har haltet i en længere periode, og ændringen i renteniveauet har været stor og over kort tid. Det betyder, at en tvist eller en konkurs let kan slå et mindre eller mellemstort firma ud af balance, og en uheldig cocktail af ovenstående effekter kan presse selv de større firmaer,” siger Yasir Al-gailany, sektorekspert i byggesektoren hos Atradius. 

Ifølge Yasir er det altså en kombination af flere faktorer, der presser byggeriet. Inden renterne steg, var det næsten gratis at låne penge, og i Danmark havde vi en offentlig sektor, der fjernede anlægslofter, en stat, der satte mange store projekter i gang suppleret med gavmilde håndværkerfradrag til de private forbrugere.  

Alt dette skabte en voldsom bygge- og anlægsaktivitet, der fik sektoren til at overophede. Priserne stak af og efterspørgslen, kombineret med udfordrede forsyningskæder, forsinkede leveringer af mange byggematerialer. Forsinkelserne i forsyningskæderne gav mange forsinkede byggeprojekter. De forsinkede projekter har de seneste år kastet både dagbøder og tvister af sig, hvilket igen har øget presset på byggesektoren. 

Fra andet kvartal i 2023 har der desuden været en markant afmatning i markedet, og det udfordrer mange af de byggevirksomheder, der i forvejen har haft det svært ved at få det til at løbe rundt. Samtidig er staten tilbageholden med at igangsætte nye store projekter af frygt for at puste yderligere til inflationen.  

 

Større og større virksomheder bliver ramt 
Størrelsen på virksomhederne, der er gået konkurs, er også støt stigende. 

”I 2022 så vi primært små virksomheder gå konkurs, i 2023 røg der flere mellemstore virksomheder, og i 2024 har vi allerede set flere helt store virksomheder dreje nøglen om,” siger Yasir Al-gailany. 

Større konkurser bringer desværre ofte flere konkurser med sig og skaber en form for dominoeffekt. 

”Det er ligesom, når man kaster sten i vandet. Små sten giver små skvulp, mens store sten giver større dønninger. På samme måde vil vi højst sandsynligt se flere konkurser i kølvandet på de store virksomheder, der allerede er gået ned her i indgangen til 2024,” siger Yasir Al-gailany. 

 

Urealiserede tab truer 
For 2024 er der to store ubekendte, når det handler om konkursudviklingen i byggesektoren. Den første er de ikke-realiserede tab, som mange virksomheder står over for. Omfanget af tabene i byggesektoren er svære at forudse, og de rammer ekstra hårdt for tiden, da det er særligt dyrt at refinansiere gæld med et forhøjet renteniveau. 

Det andet punkt er netop renteniveauet. For dem, der husker tider med renter på over 10 pct., kan det måske virke mærkværdigt, at det nuværende renteniveau kan koste virksomheder livet. Men ifølge Yasir Al-gailany er der en simpel årsag til, at renten er så afgørende; 

”Det handler egentlig ikke om selve renteniveauet, men om at renten er steget relativt meget, relativt hurtigt. Det betyder, at lønsomheden hos mange bygherrer på kort tid er blevet ødelagt. Mange projekter er ganske enkelt ikke lønsomme længere.”