Blog

Konkursbølge på store danske eksportmarkeder

Skrevet af Lasse Henriksen | maj 29, 2024

Danske virksomheder bør fortsat se sig godt for, når de handler i åben regning flere af de største eksportmarkeder. Er du ikke skarp på din debitorstyring, risikerer du i højere grad store tab, når en konkurs rammer en eller flere af dine handelspartnere. 

Mens de danske konkurstal for 2024 fortsat er på et stabilt og forholdsvis højt niveau, så stiger de på flere centrale eksportmarkeder. Derfor er det vigtigt, at danske virksomheder ser sig godt for, når de eksporterer og handler på kredit.   

“Når du eksporterer, så er der i dag langt større risiko for at dine samhandelspartnere går konkurs nu, end der har været i de sidste tre år. Det gælder også for de markeder, der ikke oplever voldsomme stigninger i år,” siger Atradius Danmarks administrerende direktør, Jesper Daugaard Faurby. 

Værst ser det ud i Italien, hvor Atradius forventer, at antallet af konkurser vil stige med 63 pct. i 2024 sammenlignet med 2023. I Holland forventer Atradius en stigning på 38 pct., mens beregningerne peger i retning af en konkursstigning på 29 pct. i både USA og Polen. 

En global trend 
et globalt plan steg antallet af konkurser ifølge Atradius beregninger med 32 pct. i 2023. I 2024 forventer Atradius, at udviklingen taber fart, men at vi alligevel, på verdensplan, vil se 14 pct. flere konkurser i forhold til sidste år. 

“De danske virksomheder kan gardere sig mod konkurserne ved nøje at overveje og mere kritisk kigge ind i, hvem det er, de handler med. Derudover er det selvfølgelig også muligt at forsikre sig mod finansielle risici ved hjælp af aktører som os. Uanset hvad anbefaler vi, at danske virksomheder tænker sig ekstra godt om, før de handler på kredit. For der er pres på flere af vores største eksportmarkeder,” siger Jesper Daugaard Faurby.  

De sidste års konkursstigninger, globalt og i Danmark, skyldes, ud over inflation, stigende renter og faldende købekraft, især at mange virksomheder overlevede på grund af statsstøtte under og efter pandemien. På en del markeder, som det danske, er vi nu tilbage på et konkursniveau, der er over det, vi havde inden pandemien. Andre steder forventer Atradius Danmark fortsat voldsomme stigninger i konkurstallene for 2024. 

Kurven er begyndt at knække 
Flere store markeder er blandt dem, der nu oplever en stabilisering af konkursniveauet efter de sidste års voldsomme stigninger. Atradius forventer f.eks., at Frankrig og Storbritannien vil have et mere stabilt, om end relativt højt, antal konkurser i 2024 og 2025. 

 

En lignende situation ser vi i Norden, hvor det forhøjede konkursniveau fortsætter ind i 2024 og 2025 i hhv. Danmark, Sverige og Finland. Vores forudsigelser er baseret på den nuværende udvikling og store uforudsete begivenheder, hvor inflation, rentesving og energipriser er nogle af de store ubekendte, der kan få konkurstallene til at stige eller falde.