I år skal de største virksomheder i EU for første gang have integreret ESG i deres regnskaber, og de næste to år vil omkring 50.000 virksomheder følge trop. For mange kan det virke som en tung og lidt træls opgave, men samtidig bliver det endelig muligt at måle og sammenligne virksomheders ESG-data på et solidt grundlag.
Det kan selvfølgelig blive en fordel for klima- og socialt bevidste virksomheder, der på tværs af værdikæden, nemmere kan dokumentere deres grønne profil. Men for banker og kreditforsikringsselskaber kan det også endelig gøre det muligt at kvantificere sammenhængen mellem virksomheders ESG-politik og kreditværdighed.
Hos Atradius har vi forsøgt at påvise en sammenhæng mellem konkursrisiko og ESG-rating, men indtil videre har ikke kunnet producere et klart resultat. Vi er dog fortsat af den overbevisning, at der er en sammenhæng, og at den vil blive tydligere i fremtiden.
Men indtil nu har datagrundlaget for vores analyser været for spinkelt. De virksomheder, der har rapporteret i længst tid, er de helt store virksomheder, der dels er få i antal, men samtidig også tilhører et segment af multinationale virksomheder, hvor der er relativt få konkurser.
Først og fremmest har vi en klar forventning om, at ESG-regnskaber vil blive en “license to operate”, hvis man vil arbejde sammen med større virksomheder, der bliver forpligtet til at rapportere om ESG de kommende år. Derfor kan de mindre virksomheder, der ikke har fået styr på værdikæden og kan dokumentere arbejdsvilkår og CO2 udledninger i værdikæden, på kort tid miste deres største kunder og samtidig evnen til at vinde nye store kunder. Det kan i værste fald ende i konkurser.
For det andet bliver det sværere og sværere for virksomheder med f.eks. høje CO2 udledninger at skaffe finansiering i bankerne. Senest har vi set den hollandske storbank ING kontakte en række kunder og bede dem om at nedbringe deres CO2-aftryk eller finde en ny bank. Fortsætter denne tendens kan virksomheder med dårlig ESG-rating i fremtiden risikere at skulle refinansiere deres gæld på et uhensigtsmæssigt tidspunkt og med mindre banker. I helt grelle tilfælde kan disse virksomheder få svært ved at refinansiere gælden og kan ende med at måtte dreje nøglen om.
Tidligere i år påviste forskere fra Zürich Universitet en sammenhæng mellem en dårlig ESG-rating og en øget risiko for, at en virksomhed bliver involveret i bekostelige skandaler. Den slags undersøgelser er en af årsagerne til, at der holdes rigtig meget øje med den data, der kommer ud de næste år. Vi er spændte på, om det vil betyde, at vi endelig kan komme til at måle en sammenhæng mellem en god ESG-score og god kreditværdighed.