Blog

8 essentielle råd til dig der eksporterer til Malaysia

Skrevet af Lasse Henriksen | maj 29, 2024

Det du skal vide, når du handler med malaysiske virksomheder. 

Hvis du er på udkig efter et etableret og pålideligt marked i Sydøstasien, så bør Malaysia ligge i toppen på din liste. Landet har en dynamisk økonomi og tilbyder et stabilt forretningsmiljø med masser af muligheder for udenlandske virksomheder. Den geografiske placering er samtidig et godt springbræt til resten af regionen, og landets veludviklede infrastruktur gør det relativt let at operere i landet. 

Med en voksende forbrugerbase og en befolkning på 30 millioner, er Malaysia en oplagt kandidat til nyt eksportmarked.  Samtidig gør den, for regionen, lave mængde bureaukrati det nemt at komme ind på markedet. 

Der er dog stadig et par ting, du bør være opmærksom på, hvis du skal have succes med din eksport til Malaysia. Derfor har vi sammen med vores lokale Risk Underwritere samlet en liste med råd til dig, der eksporterer eller gerne vil udvide til Malaysia. 

1. Vær forberedt på forsinkede betalinger 
Forsinkede betalinger er normen i alle sektorer, og forsinkelserne kan være overraskende lange. Selv 6 måneders forsinkelser er ikke unormale i f.eks. byggesektoren. Problemet er mindre, når man repræsenterer en international virksomhed, men bliv ikke overrasket, hvis dine kunder ikke betaler til tiden. 

2. Tænk dig om, inden du går i retten 
Når dine kunder ikke betaler, kan det være fristende at føre en retslig inkassosag. Men dette er ikke altid den bedste løsning. Tillid betyder meget, når man driver virksomhed i Malaysia, og det kan blive set som et tillidsbrud, hvis man vælger at føre en inkassosag mod en kunde. Dette kan skade det fremtidige samarbejde. Derfor anbefaler vores lokale eksperter, at du tager direkte kontakt til dine debitorer, så snart de glipper en betaling, for at få en opdatering på, hvorfor betalingen er udeblevet og hvornår du kan forvente at få din betaling. Hvis du gerne vil fortsætte samhandlen med din kunde, kan det nogle gange betale sig at vente tålmodigt til kunden kan betale dig, i stedet for at få en inkassovirksomhed til at inddrive gælden. 

3. Søg juridisk rådgivning 
Hvis du vælger at gå den retslige vej i forbindelse med din gældsinddrivelse, er det vigtigt, at du allierer dig med lokale advokater eller inkassovirksomheder. Selvom Malaysias retsvæsen er påvirket af landets sammensatte historie, især perioden som britisk koloni, så er det ikke lige så indviklet som i flere andre lande i Sydøstasien. Det er derfor også muligt at føre en succesfuld inkassosag. 

4. Find en balance mellem tabsrisiko og gode kundeforhold 
I et land fyldt med små- og mellemstore virksomheder, der ofte er pressede på likviditeten og rutinemæssigt betaler for sent, er det vigtigt at have styr på sine kreditrisici og være på god fod med kunderne. Hvis du strammer kreditvilkårene for meget, kan din kunde få indtryk af, at du ikke har tillid til dem. Derfor bør din kreditpolitik for Malaysia tage stilling til, hvad I gør ved denne type dilemmaer. 

5. Vær opmærksom på titler 

I Malaysia har man en række titler, der indikerer social status. Det er eksempelvis Tegnku, Tunku, Dato’ og Datuk. Titlerne bliver givet som belønning for bidrag til samfundet enten socialt eller økonomisk. Titlerne bliver uddelt af guvernører, sultaner eller landets konge. Der er en tendens til, at man favoriserer et samarbejde med virksomheder, der har aktionærer med titler. 

6. Mangel på veluddannet arbejdskraft 

Med sin store befolkning tilbyder Malaysia en mangfoldig og veluddannet arbejdsstyrke. Netop fokus på uddannelse og efteruddannelse, gør Malaysia til en attraktiv destination for virksomheder, der skal bruge en teknologikyndig arbejdsstyrke. Dog bør man være opmærksom på, at landet også oplever et såkaldt braindrain, hvor veluddannede medarbejdere søger ud af landet, for at få mere i løn.  

7. Hav en strategi for at tackle korruption 
Desværre er der stadig problemer med korruption og bestikkelse i Malaysia, som du kan undgå i et naboland som Singapore. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på problemet, og Atradius anbefaler at du søger rådgivning i, hvordan du bedst undgår og håndterer korruption. 

8. Kend dine skattefordele 
Med en skatteprocent på 24% for virksomheder, har man i Malaysia en af regionens højeste beskatninger. Derfor er det også en god ide at være opmærksom på landets skatterabatter, der er tilgængelige inden for blandt andet fremstillingsindustrien, landbrug, service og turisme.